Κρουαζιέρες στη Ζάκυνθο
CAPTAIN VANGELIS SPECIAL CRUISES
Έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στην παραλία Ναυάγιο ή στις Γαλάζιες Σπηλιές, να απολαύσετε τα ζωντανά χρώματα της Ζακυνθινής ακτογραμμής, να πάρετε το γεύμα σας και να κολυμπήσετε στο λιμάνι Αλυκές.
ΤΡΙΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αναχώρηση: 09:00
Ναυάγειο
Γαλάζιες Σπηλιές-Πλατύς Γιαλός
Αλυκανάς
ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ
Blue Caves - Αλυκανάς
Επιστροφή: 15:00
Ενήλικες 55€ / Παιδιά 30€
Η Ζάκυνθος είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα Ιόνια Νησιά. Είναι ένα νησί με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι το νησί του Κάλβου και του Σολωμού, είναι το νησί της καντάδας και της οπερέτας. Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα.
Η κρουαζιέρα μας αρχίζει από τη Σκάλα τις 08:30. Σε περίπου 40’ φθάνουμε στο ακρωτήριο «Σκινάρι» με τον ομώνυμο φάρο ορατό από την Κεφαλονιά τα βράδια. Αυτό είναι και το πλησιέστερο σημείο με την Κεφαλονιά. Από το Σκινάρι μέχρι το Ναυάγιο η ακτογραμμή είναι βραχώδης, απόκρυμνη, πραγματικά εντυπωσιακή.
CAPTAIN VANGELIS REPORT FOR ZANTE CRUISE
Η κρουαζιέρα της Ζακύνθου, η θέα του ναυαγίου από κοντά, το μπάνιο στην παραλία και η φωτογραφία με φόντο το ναυάγιο για κάποιους ίσως είναι όνειρο ζωής. Κάνουμε αυτήν την κρουαζιέρα για περισσότερα από 20 χρόνια με κύριο μέλημά μας να περάσετε καλά. Όμως η συγκεκριμένη κρουαζιέρα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που μερικές φορές κάποιοι από εσάς γυρίζουν μετανιωμένοι για την επιλογή τους. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω. Όχι πάντα αλλά συχνά τα ρεύματα και η φουσκοθαλασσιά του ανοικτού Λιβικού Πελάγους δημιουργούν ένα κούνημα, ένα ανεβοκατέβασμα του σκάφους διαφορετικό από ότι τα κύματα επιφανείας και αυτό είναι που επηρεάζει όσους έχουν ευαισθησία στη ναυτία. Όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα ναυτίας στη κρουαζιέρα της ΙΘΑΚΗΣ ή του ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ, όμως για την ΖΑΚΥΝΘΟ είναι συχνό προβλημα. Αυτή η φουσκοθαλασσιά λοιπόν κάποιες φορές δεν μας επιτρέπει να προσγειαλωθούμε στην παραλία του ναυαγίου, έτσι εσείς δεν θα μπορέσετε να αποβιβαστείτε στη παραλία, ούτε να κάνετε μπάνιο ούτε να φωτογραφηθείτε, ούτε να ξεκουραστείτε. Θα βγάλετε κάποιες φωτογραφίες από απόσταση και θα συνεχίσουμε την κρουαζιέρα μας. Η παραμονή στον κόλπο του ναυαγίου είναι ολιγόλεπτη αναγκαστικά μιας και ένα σταματημένο σκάφος κουνάει περισσότερο από όταν ταξιδεύει. Αλλά και σε καλές συνθήκες τόσο η παραμονή αλλά και το μπάνιο στην συγκεκριμένη παραλία ίσως είναι διαφορετικά από ότι τα είχατε φανταστεί. Η παραλία του Ναυάγιου έχει μήκος περί τα 150μ και κάποιες φορές σε αυτήν παραλία βρίσκονται περί τα 4000 άτομα και περί τα 20 σκάφη μικρά και μεγάλα κοντά στην παραλία που κάνουν δύσκολο και επικίνδυνο το μπάνιο. Εμείς απλά ενημερώνουμε,συμβουλευτικά και δεν συνιστούμε την συγκεκριμένη κρουαζιέρα σε όσους έχουν ευαισθησία στη ναυτία, σε εγκύους, σε μικρά παιδιά, σε υπερήλικες αλλά και σε όσους έχουν κινητικά προβλήματα. Η απόφαση δική σας. Το σκάφος μας είναι εφοδιασμένο με stabilizers που περιορίζουν τους διατοιχισμούς του αλλά τίποτε δεν μπορεί να περιορίσει το ανεβοκατέβασμα της φουσκοθαλασσιάς.
Ναυάγιο
Στις 10.00 περίπου φθάνουμε στο Ναυάγιο. Το ναυάγιο αυτό είναι παγκόσμια γνωστό κι είναι σχεδόν συνώνυμο με τη Ζάκυνθο. Εντυπωσιακό το τοπίο, κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά χαϊδεύουν αυτή την πανέμορφη παραλία όπου αγκαλιάζει το μισοχωμένο κουφάρι ενός πλοίου και πίσω ένας εντυπωσιακός άσπρος κατακόρυφος κρημνός συμπληρώνουν αυτή τη μοναδική εικόνα. Ίσως αυτή η πανέμορφη παραλία θα είχε παραμείνει ανώνυμη κι άγνωστη, μια και δεν έχει οδική πρόσβαση, αν το 1983 δεν είχε ξεβραστεί σε αυτήν την παραλία ένα εγκαταλελειμμένο λαθρεμπορικό πλοίο. Το πλοίο, γεμάτο με λαθραία τσιγάρα, πήγαινε από την Βουλγαρία στην Ιταλία κι εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, που διέφυγε με ένα μικρό ταχύπλοο που υπήρχε πάνω στο πλοίο, για να μην πέσει στα χέρια της δίωξης. Το ακυβέρνητο τσιγαράδικο παρασύρθηκε από τα κύματα και προσάραξε σε αυτή την παραλία. Χρόνο με το χρόνο χώθηκε στην άμμο, η παραλία από τότε έγινε επώνυμη, πολυδιαφημίστηκε και σήμερα είναι παγκόσμια γνωστή κι αποτελεί το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού. Χιλιάδες τουρίστες περνούν καθημερινά για να δουν αυτό το μοναδικό αξιοθέατο. Για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται πλέον η αποβίβαση και το κολύμπι. Αλλά παραμένει πολύ ωραία και ίσως είναι καλύτερο να έχετε καθαρή θέα και φωτογραφίες χωρίς η παραλία να είναι γεμάτη από χιλιάδες κόσμο. Θα μείνουμε στον κόλπο σε απόσταση περίπου 40-50 μέτρων για να απολάυσουμε τη θέα και να βγάλουμε φωτογραφίες.
Τα ερείπια από το μαναστήρι του Αγίου Ανδρέα
Κατά τις 10.30 θα αναχωρήσουμε για τις γαλάζιες σπηλιές. Θα είμαστε εκεί σε περίπου 20 λεπτά. Πριν από περίπου 1.100 χρόνια εδώ χτίστηκε το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα. Σήμερα το μόνο που απομένει είναι το μισογκρεμισμένο τείχος που το προστάτευε από τους πειρατές. Λίγο πιο πέρα μια παράξενη σπηλιά με σταλακτίτες στην κορυφή της. Το βάθος είναι περίπου 70 μέτρα. Μεγάλα κύματα ιδιαίτερα τον χειμώνα δημιουργούνται σε αυτή την περιοχή, κι αρκετά συχνά βλέπουμε φώκιες και θαλάσσιους λέοντες σε αυτό το σημείο ή και λίγο αργότερα κοντά στο φάρο.
Γαλάζιες Σπηλιές
Αυτές οι σπηλιές φτιάχτηκαν δια μέσου των αιώνων από τα άγρια κύματα που χτυπούν ασταμάτητα τα ανομοιογενή πετρώματα των ακτών της βόρειας Ζακύνθου. Παίρνουν το χρώμα τους από το χρώμα των υποθαλάσσιων πετρωμάτων. Η μεγαλύτερη σπηλιά έχει μήκος 35 μέτρα. Χιλιάδες τουρίστες καθημερινά, με μικρά ή μεγάλα σκάφη, θαλαμηγοί, και όχι μόνο, περνούν από εδώ να θαυμάσουν το μοναδικό τοπίο. Φεύγουμε από τις Γαλάζιες Σπηλιές και σε 15 λεπτά σταματάμε κοντά στην παραλία Πλατύς Γιαλός για περίπου 30 λεπτά. Καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά σε προκαλούν να βουτήξεις και να τα χαρείς.
Αλυκές
Επόμενος σταθμός μας οι Αλυκές Μικρό γραφικό χωριουδάκι με αμμώδη παραλία, θαλάσσια σπορ και εστιατόρια για όσους θέλουν να γευματίσουν. Εδώ θα μείνουμε περίπου 2 ώρες. Παρακαλείσθε να είστε έγκαιρα στο σκάφος για την αναχώρηση.
Η δυτική ακτή της Ζακύνθου βλέπει την ανοιχτή Μεσόγειο. Γι αυτό μερικές φορές έχουμε απροσδόκητα κύματα και θαλασσοταραχή. Η κρουαζιέρα στη Ζάκυνθο είναι συναρπαστική, αλλά συμβουλεύουμε τα άτομα με ευαισθησία στη θαλασσοταραχή, παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία και εγκύους ότι είναι προτιμότερο να επιλέξουν άλλη κρουαζιέρα.